OCD

OCD er forkortelsen for obsessiv-kompulsiv forstyrrelse (på engelsk: Obsessive Compulsive Disorder), der er en særlig angsttilstand. OCD kommer til udtryk i tvangstanker (obsessioner) og/eller i tvangshandlinger (kompulsioner). Ca. 2-3 % af befolkningen lider af OCD, som oftest udvikles i ungdomsårene.

Tvangstanker er tanker, billeder eller ideer der ufrivilligt dukker op, og som ikke opleves som en del af ens egne tanker. Disse handler ofte om snavs og bakterier, seksuelle eller andre tabubelagte emner eller om angst for at gøre skade på sig selv eller andre. Helt op til 90 % af befolkningen har tvangstanker i perioder, uden at de udvikler sig til en psykisk lidelse som OCD. Forbigående tvangstanker som disse kan fx være tvivl om, hvorvidt man har husket at slukke komfuret eller strygejernet, selvom man tjekkede det inden man forlod hjemmet. Tvivlen kan ikke slippes og bliver ved med at dukke op i hovedet igen og igen.

​Tvangshandlinger kendetegnes ved handlinger som man ifølge ens egen overbevisning SKAL udføre et bestemt antal gange for at undgå eller opnå noget bestemt. Tvangshandlingernes formål er således, at kontrollere eller neutralisere det tvangstankerne forudsiger. De mest almindelige tvangshandlinger er ritualer, hvor man skal vaske sig selv, rengøre noget eller checke noget bestemt. Det kan fx være, at man skal vaske hænder ti gange efter hvert toiletbesøg for at fjerne bakterier, og derved undgå et blive syg og smitte andre. 

Det kan også være man skal tjekke tre gange om komfuret er slukket og tre gange om døren er låst, inden man kan forlade sit hjem, for at undgå, at hjemmet er ødelagt, når man vender tilbage. Tvangshandlingerne kan ofte blive så tidskrævende og omfattende, at de forhindrer personen med OCD i at fungere på arbejdsmarkedet og i at have et socialt liv. Tvangshandlinger kan også være selvskadende adfærd.

Behandling af OCD foregår ofte ved, at klienten udsættes for det, der vækker angsten, enten i virkeligheden eller ved at forestille sig det sker. Dette sker langsomt, så klienten ikke overvældes af angst, men kan holde ud at være i det og mærke hvad der sker med kroppen. Samtidigt forhindres klienten i at udføre tvangshandlingerne, for på den måde at opleve, at det værst tænkelige ikke sker, selvom ritualerne ikke udføres.

Medicin kan også have en positiv virkning på OCD, som ved andre angsttilstande.

Skal vi kontakte dig?​

 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​Kontakt os

​Telefonen er åben

Mandag:​

​12.00 - 13.00

Tirsdag:​

​​12.00 - 13.00

Onsdag:​

​​12.00 - 13.00

Torsdag:​

​​12.00 - 13.00

Vi tilstræber at besvare telefonen i dette tidsrum.

Du kan altid lægge en besked på vores svarer eller skrive en mail og vi vil altid kontakte dig, så hurtigt vi kan.​