Behandlingen af en depression afhænger af depressionens sværhedsgrad. Hvis depressionen er af lettere eller middelsvær grad er den bedst dokumenterede behandling psykologbehandling eventuelt støttet af medicin. Ved svær og mere alvorlig depression er det nødvendigt at supplere den terapeutiske behandling med former for antidepressiv medicin. Psykologbehandling virker ligeledes forebyggende mod tilbagefald, og er derfor mere effektiv på længere sigt.
Den medicin, der kan gives, består af de såkaldte antidepressiva, der fås i flere forskellige præparater. Uanset hvilket præparat man får ordineret af egen læge tager det 3-6 uger før man kan mærke en effekt og se om det er den rette dosis man får. Der er dokumentation for at den antidepressive medicin har den største effekt hos mennesker med svær depression. Mange med let til middel depression vil opleve begrænset eller ingen effekt af medicin. Der kan forekomme bivirkninger som fx tørhed i munden, svimmelhed, kvalme, diarre og nedsat sexlyst.
Psykologbehandling kan bestå af forskellige terapiformer afpasset den enkelte, herunder kognitivterapi, mentaliseringsbaseret terapi og forskellige meditative teknikker.
Ting man selv kan gøre for at få det bedre:
- Spise sundt og få vitaminer nok.
- Få frisk luft dagligt (ved fx at gå ture, lave havearbejde eller andre udendørsaktiviteter).
- Dyrke motion 2-3 gange om ugen i ½-1 time, hvor pulsen kommer op.
- Sørge for at få sollys (minimum 1-2 timer dagligt).
- Undgå at drikke alkohol.
- Tilpasse de daglige gøremål til noget man kan overkomme.
- Lade være med at bebrejde sig selv for det man ikke længere kan.
- Sige til sig selv at man er god nok.
- Sige til sig selv at man ikke er doven, uduelig eller andet, men at man lider af en depression, som gør, at man har sværere ved at klare det samme, som man kunne tidligere.
- Det er vigtigt at huske på at det bliver bedre igen – at det går over.