Afspændings- og afslapningsøvelser

Afspændings- og afslapningsøvelser har til formål at mindske muskelspændinger, lindre smerter, reducere stress og at øge klientens fornemmelse for hvordan kroppen reagerer i bestemte situationer og hvorfor den reagerer, som den gør. Øvelserne kan indgå som supplement til den terapiform, der benyttes og inddrages især ved behandling af stress og angst, eller hvis klienten oplever udprægede kropslige symptomer. Øvelserne kan således både benyttes som redskab til at håndtere følelsesmæssige og/eller kropslige symptomer og problematikker.

Afspændings- og afslapningsøvelser kan være meget forskellige og kan bl.a. bestå af åndedrætsøvelser. Åndedrætsøvelser er effektive fordi gentagne dybe vejrtrækninger øger CO2-niveauet i blodet, så forholdet mellem CO2 og ilt stabiliseres. Herved bliver der igen adgang til den rationelle del af hjernen og kropsligt ubehag eller angstsymptomer nedsættes, hvilket gør klienten i stand til at anskue situationen mere nuanceret og realistisk. Øvelserne kan ligeledes bestå af guided imagery (visualisering/fantasirejser), hvor terapeuten guider klienten igennem en række forestillingsbilleder fx en god ferieoplevelse, en gåtur ved stranden eller andet. 

Når klienten visualiserer dette, vil han/hun langsomt mærke, hvordan kroppen bliver mere og mere afslappet, og at psykisk og kropsligt ubehag mindskes og erstattes af velvære. Afspændings- og afslapningsøvelser kan endvidere bestå af øvelser, hvor klienten gennem brug af forestillingsevnen guides af terapeuten til gradvist at slappe af i forskellige kropsdele og muskelgrupper. Øvelser som disse kan være inspireret af Budismen og bygge på forskellige yoga-teknikker, der har vist sig effektive ved videnskabelige undersøgelser.

Øvelserne kan mellem sessionerne anvendes som et redskab til at håndtere stress, kropsligt ubehag, smerter eller angstprovokerende situationer og dermed være med til at forebygge og forhindre at kritiske situationer forværrer klientens psykiske og fysiske sundhedstilstand.

Hvis man selv ønsker at afprøve nogle af teknikkerne, kan man låne forskellige cd´ere på biblioteket, downloade app´s, finde eksempler på Youtube og andre steder på nettet.

Skal vi kontakte dig?​

 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​Kontakt os

​Telefonen er åben

Mandag:​

​12.00 - 13.00

Tirsdag:​

​​12.00 - 13.00

Onsdag:​

​​12.00 - 13.00

Torsdag:​

​​12.00 - 13.00

Vi tilstræber at besvare telefonen i dette tidsrum.

Du kan altid lægge en besked på vores svarer eller skrive en mail og vi vil altid kontakte dig, så hurtigt vi kan.​